Friday, September 17, 2010

Kesederhanaan Dalam Syawal
Assalamualaikum warahmatullahi Wabarokatu...
Alhamdulillah di kesempatan yg terluang ini saya berpeluang untuk bekarya...
Setelah agak lama tidak post apa-apa.Almaklumlah saya sibuk belajar dan tiada kelapangan.Dan di kelapangan ini insyaalah saya akan memberi sedikit input kepada pembaca.


Ramadhan telah meninggalkan kita dan insyaallah kita telah berjaya menghabiskan ibadah puasa kita di bulan Ramadhan..Sepatutnya kepemergian Ramadhan harus kita akhiri dengan tangisan bukan gelak tawa keriangan kerana Ramadhan telah pergi..
Pada zaman Rasulullah,para sahabat akan menangis apabila Ramadhan telah tiba di penghujungnya.Begitulah berbezanya iman kita semua berbanding dengan para sahabat.

Dalam kemeriahan kita beraya jangan pula kita lupa dengan insan-insan yang menyambut syawal hanya sekadar ala kadar. Kita tidak pernah berfikir bagaimana kita jika di tempat mereka yang serba kekurangan.

Ada dalam kalangan kita yang berbelanja besar untuk menyambut syawal.Kasut baru,baju baru dan pendek kata semua baru...memang sunat jika kita pergi sembahyang sunat aidilfitri dengan berpakaian baru tapi jangan lah sampai melampaui batas dalam perbelanjaan kita.Ada dalam kalangan kita yang habis beratus-ratus malah ada yang beribu-ribu ringgit.Apalah kiranya andai kita menjimatkan sedikit wang yang kita belanjakan itu untuk disedekahkan kepada fakir miskin.Malangnya kita ini sering mementingkan diri sendiri dan tidak memikirkan orang lain.
Bayangkanlah betapa seronoknya anak-anak yang sudah lama tidak berbaju raya baru jika kita menghadiahkan kepada mereka.

Maka terapkanlah konsep besederhana yang telah Rasulullah ajarkan kepada kita dalam menjalani kehidupan seharian kita begitu juga dalam beraya.Ingatlah, "barangsiapa tidak menyukai sunnahku dia bukan ummatku",sabda rasulullah.

Sebelum saya mengakhiri coretan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua pembaca andai saya ada mengguris hati saya ingin menyusun sepuluh jari di atas semua kelemahan saya.

Sekian.

Allahualam Bisawab

0 comments:

Post a Comment